De onderhandelingen op de klimaattop in Azerbeidzjan zitten in de laatste fase, maar gesprekken over het belangrijkste onderwerp zijn nauwelijks verder gekomen. Onze klimaatverslaggevers Emma van Bergeijk en Jeroen Kraan zijn ter plaatse en beantwoorden de beste en meestgestelde vragen.
Jeroen legt uit dat Eurocommissaris Wopke Hoekstra leidend was in de onderhandelingen als voorman, terwijl Sophie Hermans zich richtte op internationale CO2-handel. Hermans is hoopvol over de uitkomst van de discussies.
Emma benadrukt de verschillende gevoelens van landen over klimaatverandering. Zij sprak met vertegenwoordigers van kwetsbare landen zoals Tsjaad, Pakistan, en Tuvalu, die worden zwaar getroffen ondanks hun geringe uitstoot.
China, hoewel aanzienlijk investerend in klimaatoplossingen, wordt niet gezien als betalende partij door het label van een ontwikkelingsland uit 1992. Discussies en verwachtingen omtrent de bijdrage van China blijven gaande.
De verdeling van klimaatfinanciering en bijdrages is onderwerp van discussie tussen landen. Rijke landen en ontwikkelingslanden onderhandelen over vrijwillige en verplichte bijdrages voor een effectieve financiële steun.
De klimaatonderhandelingen richten zich voornamelijk op financiering en het tegengaan van klimaatverandering. Tot nu toe is er nog geen consensus bereikt over cruciale kwesties, maar onderhandelingen blijven gaande.
Er wordt gesproken over bouwplannen voor grootschalige energieopslag en elektriciteitsnetten om de overgang naar hernieuwbare energie te versnellen. Nieuwe afspraken boven op eerdere deals lijken echter niet waarschijnlijk.
Er zijn dagelijkse demonstraties tijdens de klimaattop in Azerbeidzjan, gericht op diverse kwesties zoals bescherming van biodiversiteit en klimaatleiderschap. De volgende bijeenkomst staat gepland in Belém, Brazilië, waar nieuwe klimaatplannen zullen worden ingediend.