In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er veertien meldingen van overlast door verwarde personen binnengekomen bij de politie in Bergeijk. Dit aantal is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald, blijkt uit recent vrijgegeven gegevens. Hoewel de daling een positieve trend weergeeft, blijft het aantal meldingen nog steeds boven het langjarig gemiddelde.
De afname van het aantal overlastmeldingen in Bergeijk heeft gevolgen voor lokale diensten, waaronder de politie en geestelijke gezondheidszorg (ggz). Met het wegvallen van bepaalde taken van de ggz door bezuinigingen merkt de politie op dat zij steeds vaker belast wordt met het opvangen van situaties met verwarde personen.
De verschuiving van verantwoordelijkheden legt een druk op de politie en benadrukt de noodzaak van oplossingsgerichte maatregelen. Lokale autoriteiten en instanties zullen moeten samenwerken om passende ondersteuning te bieden aan verwarde personen en om de overbelasting van politiebronnen te verminderen. Een effectieve aanpak is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de gemeenschap te waarborgen.
Als reactie op de veranderende situatie hebben lokale betrokkenen aangegeven zich te blijven inzetten voor een gecoördineerde aanpak en effectieve hulpverlening. Door samen te werken en de krachten te bundelen, streven zij naar een verbetering van de zorg voor verwarde personen en de algehele veiligheid in Bergeijk.