Analyse van Leegstand in Bergeijk: Problemen en Mogelijke Oplossingen

25 mrt , 4:31 Nieuws
image 8 66c472e20f514

Analyse van Leegstand in Bergeijk: Problemen en Mogelijke Oplossingen

Recente cijfers onthullen een groeiend probleem van langdurig leegstaande woningen in Bergeijk. Volgens gegevens van het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de gemeente geconfronteerd met ongeveer 75 langdurig leegstaande woningen, wat een stijging is ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal leegstaande panden in Bergeijk omvat niet alleen woningen maar ook tien bedrijfspanden. Deze situatie wijst op potentiële risico's, zoals het aantrekken van criminele activiteiten zoals wietkwekerijen en drugslaboratoria.

Spookbewoning: Een Verborgen Probleem

Naast de officieel leegstaande panden blijkt dat 35 woningen in Bergeijk te maken hebben met spookbewoning. Dit fenomeen doet zich voor wanneer een woning officieel als leegstaand wordt geregistreerd, maar er toch stroomverbruik wordt waargenomen. Dit roept vragen op over mogelijke clandestiene activiteiten in deze panden. Gelukkig ligt het aantal spookwoningen in Bergeijk lager dan in vergelijkbare gemeenten, wat een positief signaal is.

Verantwoordelijkheid van de Gemeenten

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft vijftien vergelijkbare gemeenten geïdentificeerd, waaronder Reusel-De Mierden, Bladel, en Hilvarenbeek, om Bergeijk mee te vergelijken op het gebied van leegstand. Deze vergelijking benadrukt de noodzaak voor gemeenten om maatregelen te nemen tegen langdurige leegstand en spookbewoning. Het voorgestelde idee van een 'leegstandsheffing' kan een van de mogelijke oplossingen zijn, hoewel definitieve besluiten hierover nog niet zijn genomen.