In Riethoven heeft Moeder Natuur weer terreinwinst geboekt dankzij Natuurmonumenten. Op de plek waar de Dommel en de Keersop samenkomen, laat Natuurmonumenten een klein bos opbloeien.
De boswachter Eelke van de Sande bekijkt het doorweekte stuk grond en merkt op dat een verandering nodig is. Decennialang hebben boeren het gebied gebruikt voor veeteelt en mest uitgereden, waardoor de grond verzadigd is geraakt. Om weer een diversiteit aan plantensoorten te laten floreren, moet de grond worden aangepast.
Met behulp van jonge gasten van zorginstelling Het Spant worden duizenden boompjes in de grond geplant. Over tien tot vijftien jaar zal hier een nieuw bos staan.
Natuurmonumenten heeft verschillende percelen aangekocht in het dal van de Dommel om de natuur te beschermen. Door de aankoop van gronden wordt de beek beschermd tegen verontreiniging en wordt de biodiversiteit bevorderd.
De boswachter legt uit hoe het landschap er van nature uitzag, met beken, hooilanden en omringende boerderijen. Door het herstel van de natuurlijke omgeving hoopt Natuurmonumenten de biodiversiteit te herstellen.
Door het planten van inheemse bomen, zoals wintereiken en zwarte elzen, wordt de diversiteit vergroot. Het bos zal dienen als schuilplaats voor verschillende diersoorten.